Warm, warmer, warmst

Het is juli. En daarna komt nog augustus. De luchtzuiveraars staan uit (van luchtvervuiling hebben we in de zomer nauwelijks last) en de airco aan: want hier in Xi’an betekent dat: warmte! En niet zo’n beetje ook! Spreekt men in Nederland na een paar dagen 30 graden al over een hittegolf, hier is dat heerlijk aangenaam lenteweer. Nu is het elke dag zo’n 40 graden. En dan niet op de Australie-manier, met een zeebriesje en een strand om de hoek. O nee, Xi’an ligt ingeklemd tussen de bergen dus wind hebben we hier niet. Combineer dat met een zon die zo fel schijnt dat het bijna door je huid heen brandt en je weet waarom ze Xi’an een oven noemen in de zomer!

Hoe ga je daar nou mee om? Bij deze, speicaal voor onze blog-lezers helemaal gratis en voor niks: hoe-overleef-ik-een-heel-warme-zomer-tips (al zijn niet alle tips toepasbaar in Nederland 😉 )

 

Act like the Chinese: een paraplu

Iedereen weet dat Chinezen een paraplu gebruiken bij zonneschijn. Ik heb altijd gedacht dat het was omdat Chinezen niet bruin willen worden . Nu weet ik wel beter. Het is namelijk gewoon te warm om in de zomer in de zon te lopen. Er zijn speciale zonneparaplu’s die een zwarte laag hebben die UV-straling tegenhoudt. Wij hebben er intussen ook een aangeschaft en zijn er erg blij mee!

Ga naar buiten op het juiste moment

Dit is de eerste tip die je van iedereen krijgt: ga overdag gewoon niet naar buiten en zet binnen de air-conditioning aan. En als je dan al ergens heen gaat, ga dan naar een plek waar het koel is. Zoals een winkelcentrum.

Tot zo ongeveer rond het avondeten. Als de felle zon ondergaat en de temperatuur weer enigzins aangenaam wordt, kunnen de heerlijke zomeravonden beginnen! Een wandeling, ‘streetfood’ eten, naar het park gaan, je boodschappen doen (alle winkels zijn hier tot ‘s avonds laat open), we genieten van lange zomeravonden.

Waaiers

Nee, niet die klassieke Chineze waaiers die alleen toeristen kopen. Hier worden plastic waaiers vaak gratis als reclamemateriaal uitgedeeld en ze werken top!

De bergen

Zoals ik al zei: Xi’an is omringd door bergen. En daar is het gelukkig een stuk koeler! Lekker spelen in de rivier, de kabelbaan nemen naar koelere hoogtes; de bergen zijn een ideale plek om de stad-hitte even te ontvluchten!

Don’t be a fashion queen

Tja, hij is niet mooi. Eigenlijk net een pyama (maar in je pyama rondlopen is hier niet zo gek 🙂 ). Maar mijn linnen jurk is echt het aangenaamste wat je aan kan hebben in deze warmte. Zowel de stof als het model zorgen ervoor dat het zo koel is als het zou kunnen zijn. En op dit moment vind ik dat wat belangrijker dan de mooiste jurk dragen die er is 🙂