‘Hoe is de lucht vandaag?’

Misschien wel de meest gestelde vraag in de winter. Over misschien wel het lastigste aspect van hier wonen. En misschien wel de meest gestelde vraag die we krijgen; hoe ga je nou om met die luchtvervuiling en kun je er iets aan doen? In dit blog proberen we daar wat antwoorden op te geven!

Dit leek ons namelijk wel een goed moment: volgende week wordt de verwarming weer aangedraaid.

In de zomer hebben we eigenlijk niet tot nauwelijks last gehad van luchtvervuiling. Maar als de verwarming weer aangaat en het energieverbruik omhoog schiet (Chinezen zijn zo bang voor kou dat de verwarming ook niet zomaar een beetje aangaat 🙂 ) mogen wij weer onze voorzorgsmaatregelen gaan nemen!

Wij genieten dus nog even van het laatste weekje buiten kunnen spelen in relatief schone lucht. Gelukkig is het 22 graden en heerlijk zoning dus dat is nog extra genieten in November! En intussen bereiden we ons voor, en wel zo:

Mondkapjes

Niet zomaar de mondkapjes die de chirurg of de tandarts gebruikt tijdens z’n werk. Het belangrijkst is namelijk dat er een PM2.5 filter opzit. Dit zijn de meest schadelijke deeltjes die zo klein zijn dat je ze niet kan zien, en niet worden tegengehouden door een ‘normaal’ masker. Als je geen masker draagt en even buiten bent voel je meteen de ‘viezigheid’ in je keel zitten. En dat is alleen nog maar ’t gevolg op korte termijn; op lange termijn kan dit nog veel schadelijker effecten hebben. Vorig jaar hebben we wegwerpmaskers gebruikt, maar dit jaar willen we graag voor iedereen een goede kwaliteit masker gaan aanschaffen, dat leek ons onze gezondheid wel waard. En dan komt de grootste uitdaging: onze kinderen zover gaan krijgen dat ze ze gaan dragen! Waarschijnlijk zal er omkoping aan te pas komen… 😀

Foto van vorig jaar.

Binnen blijven

Sommige dagen zijn zo erg dat alle scholen gesloten zijn en er wordt opgeroepen om, zover mogelijk, binnen te blijven. We houden de AQI (air quality index) in de gaten via een app, en is het te hoog, blijven we binnen met de kids. Om toch tegemoet te komen aan hun lichaamsbeweging hebben we materialen in huis om binnen een gymles te kunnen doen.

Luchtreinigers en de ‘laseregg’

In elke ruimte van ons huis staat een luchtreiniger die ‘s winters bijna continu aanstaan om de schadelijke deeltjes uit de lucht te zuiveren. Via een laseregg houden we in de gaten hoe hoog de AQI is in onze slaapkamers en woonkamer en kunnen we, zo nodig, bijsturen. Gelukkig kunnen we op deze manier in elk geval binnen ons huis de AQI op aanvaardbaar peil houden..

Ons ‘ei’ 🙂 Met meteen een behoorlijk hoge AQI erop..

 

Onze trouwe luchtreiniger.

Op reis gaan

Aangezien Chinese scholen rond Chinees Nieuwjaar bijna twee maanden vakantie hebben is dit de ideale tijd om de vervuiling even achter te laten en op zoek te gaan naar ‘schonere’ oorden, iets wat ook wij zeker van plan zijn.

Zomaar een vergelijking; het uitzicht vanuit Frankwin’s school. Op een heldere dag en minder heldere dag. Over een aantal weken zullen we waarschijnlijk een veel extremere foto kunnen maken…

En dan is het, hopelijk, voor we het weten, half maart, gaan de verwarmingen weer uit en begint de lente weer met mooie blauwe heldere luchten en heerlijk weer. We kijken er nu al naar uit!