Kaas en knuffelvissen

De vorige keer een update over een minder leuke kant van hier wonen (luchtvervuiling, hoewel ik moet zeggen dat het tot nu toe heel erg meevalt). Dit keer een leuke kant: Taobao!

Taobao is de grootste webwinkel ter wereld. Of eigenlijk een verzameling webwinkels. Je kunt er werkelijk waar alles (nouja, bijna alles) kopen wat je maar kan bedenken, en meestal voor betere prijzen dan in fysieke winkels. Woon je in China en vraag je aan vrienden waar je iets kan krijgen, dan is het antwoord steevast: Taobao!

 

Zo worden de pakjes bezorgd; niet met de auto, maar met een elektrisch wagentje, die helemaal volgeladen wordt.

 

Behalve dat het goedkoper en uitgebreider is, is het fijne aan taobao 1) dat alle ‘made in China’ producten hier te koop staan voor lokale prijzen, 2) dat er heel veel import producten verkocht worden. Zoals bijvoorbeeld…

 

Nederlandse kaas!

 

Die ‘made in China’ producten zijn er trouwens meer dan je denkt. Wist je bijvoorbeeld dat heel veel boeken hier gedrukt worden? Ideaal als je thuisonderwijs geeft, want bijvoorbeeld de boekjes van Usborne, waar wij erg fan van zijn, kunnen we hier voor een fractie van de Europese prijs krijgen.

 

Zomaar wat Usborne boeken die we voor school gebruiken. Soms betalen we een tiende van de officiele verkoopprijs…

 

Een aantal maanden terug sloot de supermarket waar we altijd onze boodschappen deden. We baalden best want dat bekent óf meer gaan betalen óf verder reizen. Tot we besloten om eens online te gaan kijken naar de dingen die we daar altijd haalden. En ja hoor, goedkoper én makkelijker, want het wordt gewoon bij de poort van onze buurt afgeleverd. Zo komt er regelmatig een pakket met havermout voor ons aan!

 

De pakjes worden bezorgd bij ons in de buurt en iedereen wordt opgebeld om ze op te komen halen.

 

En ben je niet thuis? Dan stoppen ze ‘t in de hyvebox, een soort van kluisjes waar je een code voor toegestuurd krijgt. Dan kun je ‘t ophalen wanneer je wilt. Past ‘t niet in de hyvebox? Ook geen nood, dan leggen ze ‘t op goed vertrouwen op een stapel in het winkeltje op de hoek.

Had ik al gezegd dat ze werkelijk waar alles verkopen? Kijk, je kunt ‘t zo gek niet bedenken:

 

Een aan een stok zwaaiend omaatje…

 

Voor als je een kruipende baby hebt en te lui bent om zelf schoon te maken…

 

Als je het liefst de hele dag met een vis knuffelt.

 

Of toch liever met een hamburger?

 

Schoenen met tanden.

 

En dat kunnen we vanaf nu ook zelf doen!