Babi pangang of toch niet?

Een blog over eten in China! Die wilde ik al zo lang schrijven! Veel mensen in Nederland denken dat we elke dag eten, zoals zij dat bij de afhaalchinees doen. En dat klopt niet helemaal.. Of eigenlijk helemaal niet 🙂 De afhaalchinees is in de meeste gevallen Indonesisch. En wij wonen in China. Wat ze hier wÊl eten, en hoe, dat vertel ik je graag!

Eten in China is ontzettend belangrijk. Ze doen het vaak, veel, met elkaar. Het is een belangrijk onderdeel van gastvrijheid. Ze zijn trots op hun culinaire erfgoed, we grappen zelfs wel eens dat eten hier een liefdestaal is. En tja, dat snappen we ergens wel, want eten hier is meestal een groot feest 🙂 Zeker in Xi’an: veel mensen zeggen dat deze stad het beste eten heeft van heel China!

Jiaozi, oftewel dumplings


 

Het maken van dumplings is hier echt een gezelschapsding. Eigenlijk is het maken belangrijker dan het eten. Dumplings zijn deegpakketjes gevuld met in heel klein gesneden stukjes knoflook, groente, vlees, eigenlijk is binnen die categorie alles mogelijk. De echte die-hard maken het deeg en de velletjes zelf, maar je kunt ze ook kant en klaar in de winkel kopen. Wij zijn nog steeds bezig onze dumpling-vul-skills te verfijnen, 🙂 (meestal pik je die van ons er meteen uit 😀 ) maar krijgen daar genoeg kans toe. Dumplings worden gegeten met Chinees nieuwjaar, op de kortste dag van het jaar, de avond voordat er iemand voor langere tijd vertrekt en gewoon als je daar zin in hebt natuurlijk 🙂 🙂

Hotpot

Het idee is heel simpel: een grote pop met kokend water op tafel, met een mix aan kruiden (en in de pittige versie natuurlijk een heleboel pepers 🙂 ) erin en daar kook je groente, vlees, tofu, dumplings, of wat ze ook maar hebben, in! Dipsausje erbij en je hebt een heerlijke maaltijd!

Hotpot is echt ÊÊn van onze favoriete manieren van eten! Omdat 1. het gewoon ontzettend lekker is! 2. het gezond is, alles wordt gekookt en niks gebakken en als je alleen maar groente wilt eten heb je echt een lekker vullende maaltijd gehad! 3. de keus dus, je gooit erin wat jij lekker vindt. In de praktijk betekent dat worstjes voor de kinderen, pittig vlees voor Frankwin, groente voor Marieke en dumplings voor ons allemaal 🙂 4. de prijs; wij gaan regelmatig naar een studentikoos hotpot restaurant en eten allemaal onze maagjes vol voor nog zo’n 3 euro in totaal! 5. het is gezellig, omdat je het samen doet. Maar dat geldt eigenlijk voor al het Chinese eten 🙂

Hier in Xi’an drinken we daar natuurlijk icepeak bij, hÊt lokale drankje en errug lekker (en de enige keren dat we frisdrank drinken)!

 

Rijst (en/of noedels) met verschillende gerechten

Misschien nog wel het bekendste. Iedereen heeft z’n eigen kom rijst en daarbij worden allerlei gerechten besteld, met vlees, ei, vis, groenten (waar je soms nog nooit van gehoord hebt!), noten, noem maar op. Regelmatig vinden deze maaltijden plaats aan ronde tafels die je kan draaien, zodat je makkelijk bij alle gerechten komt.

Natuurlijk het lekkerst met een kop Chinese thee erbij!

Klinkt gezond en lekker allemaal he!?

Er is nog zo zoveel meer over te vertellen, maar daar zullen we jullie niet mee vermoeien. Misschien moet je ’t zelf eens komen proeven! Behalve de moslimmarkt dan, de reden voor veel mensen om te zeggen dat Xi’an het lekkerste eten van China heeft. Daar komt zeker nog een keer een blog over online 🙂

Lieve groetjes, ons