Xin Nian Kuai Le!

Xin nian kuai le!

Gelukkig nieuwjaar! Dit jaar hebben we ‘t twee keer mogen vieren: eerst in Nederland en nu nog eens in China. We boffen maar 😉

Dit is intussen ons derde Chinese nieuwjaar en langzaam aan beginnen we onze eigen tradities te ontwikkelen, die soms net een beetje anders zijn dan die van de gemiddelde Chinees…

Ten eerste wordt er de week voor nieuwjaar bij ons hard gekookt.  ‘You could die during Chinese new year!,’ waarschuwde iemand ons ooit. Daarmee bedoelde hij dat bijna alle winkels dicht zijn. En als ze al open zijn, dan worden er geen groenten en fruit geleverd. Koken van tevoren en maaltijden invriezen dus! Behalve als je onderdeel bent van een Chinese familie, is Chinees nieuwjaar eigenlijk heel rustig; iedereen is naar familie toe dus er is niemand om mee af te spreken. En eerlijk is eerlijk; na een hele hectische tijd in Nederland vonden we het heerlijk om even niks te kunnen doen en lekker thuis te zijn en uit te rusten!

Op oudjaarsavond hebben we altijd een filmavondje als familie. De kinderen krijgen en zogenaamd filmpakket cadeau met een zakje chocolademelkpoeder, een nieuwe pyama, een kaartje erin met het plaatje van de film erop (dit jaar Pluk van de Petteflet want die hadden we net gelezen in Nederland) en een rode envelop met chocolademunten. Het is traditie dat kinderen tijdens Chinees nieuwjaar een hong bao, oftewel rode envelop, met geld erin krijgen. Wij hebben hier maar even chocomunten van gemaakt.

De kids met hun filmpakket.

De week erop zijn we bij vrienden thuis geweest om dumplings te maken. Dumplings eten Chinese families op oudjaarsavond. En meestal de dagen er omheen ook 😉 Ook hebben ze ons meegenomen naar een museum, een plek waar een duizenden jaar oud dorpje opgegraven is. Erg leuk en interessant maar o wat was het ont-zet-tend koud! De winter is in volle gang en er ligt regelmatig een pak sneeuw. Ook zijn we uit eten geweest met de familie van een vriendin, die op bezoek was uit een andere provincie. Deze tijd is voor veel Chinezen de enige echte vakantie waarin ze tijd hebben om familie te zien en wat uit kunnen rusten.

Vandaag was de 15e en laatste dag van de nieuwjaars festiviteiten; het lantaarn festival! Eén van onze favoriete Chinese feesten. Wij knutselen op deze dag lampionnen met de kinderen en eten tang yuan (rijstdeegballetjes met een zoete vulling, van bijvoorbeeld pinda of sesam). Elk jaar is er een mooie lantaarn show op de stadsmuur, maar die hebben we dit jaar maar even overgeslagen in verband met zwangerschap ongemakken. In plaats daarvan naar een toeristisch gebied hier vlakbij geweest waar ze alles uitgebreid hebben gedecoreerd.

Druk, druk, druk!
Versierde lampionnen

Van een lokale vriend begrepen we dat Xi’an in total 4,8 miljard kuai heeft uitgegeven aan decoratie en 16 miljoen bezoekers heeft gehad. Het was leuk, maar zoals altijd in China, ook veel te druk. Wij besloten al snel weer terug naar huis te gaan. Toen stond ons echter opeens een leuke verrassing te wachten, want kijk wat we vonden…

Amsterdamse patat?! We wonen hier intussen lang genoeg om te weten dat we er niet teveel van moesten verwachten maar wilden het uiteraard graag even uitproberen.


En ze waren lekker! Het meest bijzondere is nog dat we er mayonaise bij konden kopen, normaal gesproken krijg je ketchup bij je frietjes.


En natuurlijk hadden we binnen no time weer een hele fanclub om ons heen staan…